TRE® Tension Release Excercises   

TRE® is een methode om diepliggende (chronische) spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, uit het lichaam te ontladen. 

Neem de regie over je stressregulatie

TRE® is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. Eenmaal aangeleerd, kan TRE® zelfstandig en naar behoefte levenslang worden gebruikt. Het geeft mensen regie over hun eigen (stress-)regulatie en daarmee een manier om doorlopend persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren en te onderhouden.

Met het TRE® protocol help je je natuurlijke mechanisme om weer spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Wat doet stress met je lichaam?

Als we ergens erg van schrikken dan trekken de spieren zich samen als reactie om het lichaam te beschermen. Als dit spannende moment voorbij is, is het de bedoeling om die opgebouwde spanning los te laten en weer te ontspannen.

De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Dit trillen ervaren we allemaal wel eens. Bij spanning of als we erg geschrokken zijn, gaat een deel of ons hele lichaam trillen. Bij dieren is dit heel normaal.

Wij mensen hebben dit vaak verleerd of onderdrukken het trillen. Door het trillen te onderdrukken, blokkeren we zelf het natuurlijke loslaat-mechanisme van ons eigen lichaam en raken spieren makkelijker gespannen of verkrampt. We slaan stress op in onze spieren en ons bindweefsel (fascia). We behouden een hoog niveau aan stresshormonen in ons lichaam en blijven langdurig in een staat van vechten – vluchten – bevriezen.

Bij welke klachten?

Hierdoor ontstaat vaak pijn en kunnen ziektes ontstaan. Chronische stress leidt vaak tot (een verergering van) klachten en symptomen als: een hoger niveau aan stresshormonen, verhoogde staat van opwinding, hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en cholesterol, spierspanning-pijn, slecht slapen/vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, concentratieproblemen, communicatieproblemen, agressie/woede (vechten), depressie/angst (vluchten) of passiviteit (bevriezen), aangetast inschattings- of beoordelingsvermogen (onze waarneming veranderd door stress), een slechter functionerend immuunsysteem, hart en vaatziektes, overgewicht, (vaker – langduriger – ernstiger) ziek-zijn.

Hoe werkt TRE®?

Dr. David Berceli, heeft de methode ontwikkeld: 7 eenvoudige oefeningen die het lichaam helpen patronen van diepliggende (chronische) spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, uit het lichaam te ontladen.

Door deze methode wordt op een veilige manier een natuurlijk mechanisme van trilling/vibratie in spier- en bindweefsel op gang gebracht vanuit het autonome zenuwstelsel. Het ontladen kalmeert het zenuwstelsel en zo kan het lichaam terugkeren naar een staat van rust en balans.

Mensen voelen zich na een TRE sessie over het algemeen rustig en ontspannen.

kijk ook op: TRE-Nederland voor meer informatie en onderzoeken.

STAR Groups – Tension and Trauma Releasing Exercises (TRE)-HD from Louise Rabour on Vimeo.