HEARTMATH

Veerkrachtprogramma: Hoe veerkrachtig ben jij?

Heartmath is een prachtige onderbouwde, laagdrempelige manier om meer coherent te worden, dit vergroot je veerkracht. Eenvoudige oefeningen en het biofeedback apparaat geven je de mogelijkheid om te ontdekken, inzicht te krijgen en meer grip te hebben op je emoties en je hart te openen voor jezelf en de wereld om je heen.

Wat is hartcoherentie?

Als je COHERENT bent dan werken hart, brein en emoties samen, ze zijn in balans.

Een gezond hart vertoont regelmatige afwisselingen in hartslag en ritme = coherentie. Met het biofeedbackapparaat (een oorsensor met app) kan je dit hartritme meten.
Het hart reageert op adem en emoties.

Je hartritme bepaalt als het ware mee hoe jij de wereld waarneemt.

Een onprettig gevoel zoals woede heeft invloed op je hartritme, het gaat sneller en incoherenter kloppen. Bij minder heftige gevoelens gaat je hart alleen minder coherent kloppen, dat voel je niet maar het heeft wel invloed op je functioneren, je denken en het kost veel energie.

Je adem en prettige gevoelens hebben ook invloed op je hartritme; het gaat meer coherent kloppen. Daarom is het goed om hartgericht ademen te combineren met het oproepen van een positieve emotie, bijvoorbeeld rust of dankbaarheid. Hierdoor bouw je veerkracht op.

Emoties brengen 1400 biochemische en hormonale reacties/veranderingen op gang, zowel positief als negatief, die de energieprocessen stimuleren. Bv. het stresshormoon Cortisol – kan wel 12 uur duren voor dit weer gestabiliseerd is. Dit kost veel energie en beïnvloedt je slaap. Het hormoon DHEA – daarentegen verbetert immuunsysteem en zorgt voor regeneratie, ze noemen het ook wel het verjongingshormoon.

Nieuwsgierig ontdekken en ervaren

Met het HARTCOHERENTIEprogramma gaan we op een praktische manier samen ontdekken hoe en welke emoties invloed hebben op jouw dagelijks leven. Je krijgt inzicht in je stress en energiebronnen en ontwikkelt meer veerkracht.

Je leert:

 • hoe je zelf je emoties meer kan gaan reguleren
 • uit de weerstand naar nieuwsgierig ontdekken te gaan en merk wat dat met je doet
 • je adem en prettige emoties inzetten voor meer coherentie

We maken gebruik van:

 • 7 sessies waarin we samen gaan ontdekken en oefenen
 • Zelfregulatie/energiemanagement technieken
 • Korte, eenvoudige Hart-adem oefeningen die je op elk moment kunt inzetten
 • Biofeedback apparaat om te oefenen en zicht te krijgen op je coherentie en welke rol de oefeningen hierin hebben
 • werkboek met praktische informatie en inzichtgevende vragen

Door regelmatig kort te oefenen kan je zelf coherentie stimuleren/creëren, je leert het zenuwstelsel een nieuwe staat van zijn aan. Met een coherent hart ervaar je:

 • minder stress en meer energie
 • beter in staat om helder na te denken en beslissingen te nemen tijdens stressmomenten
 • sneller herstel, meer veerkracht
 • herstel van evenwicht van het autonome zenuwstelsel (sympathisch en parasympatisch)
 • zelfregulatie van emoties en fysiologisch systeem (immuunsysteem, hormonen, slaap, enz.)
 • meer vreugde
 • meer verbinding
 • meer focus
 • meer rust

Voor meer informatie en onderzoeken: https://www.heartmathbenelux.com/

“Het traject dat ik al bij Ingrid volgde bood veel aanknopingspunten om te gaan werken met de HeartMath methodes. Ingrid wist mij gelijk te enthousiasmeren! Mijn ervaringen; de integere wijze waarop Ingrid met mij omgegaan is tijdens het traject. Ze geeft mij voortdurend het gevoel dat alle keuzes volledig bij mij liggen en dat er geen verkeerde keuzes zijn. Dit vind ik erg prettig en belangrijk, want het sterkt mij in het zelf (leren) luisteren naar mijn hart. Ingrid is gedurende het gehele traject een hele geduldige en goed geaarde coach geweest om mij rustig door persoonlijke stressfactoren te begeleiden. Ze is zeer enthousiast en positief naar mij toe, is gevoelig voor kleine nuances in mijn reacties en energiewisselingen, waar ze verder op doorvraagt en mij een spiegel voorhoudt. Verder motiveert ze me door mij voor te houden dat het niet om persoonlijke prestatie (resultaten) gaat, maar om nieuwsgierig te zijn en van daaruit te blijven oefenen in het luisteren naar en volgen van mijn hart. Het Heartmath coaching traject heeft mij veel goeds gebracht.”

Niek